måndag 22 december 2008

Kan inte hålla mig längre...

Måste dela med mig av det ABSOLUT godaste julgodisreceptet. Är väl 10 olika recept vi har provat här hemma vid det här laget och den här är absolut bäst :)

Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Ingredienser
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
nästan en hel påse turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad, eller hälften ljus och hälften mörk
Ev havssalt

Gör så här
Klä en form, ca 20x20 centimeter med bakplåtspapper. Krossa karamellerna i en mortel. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka kraftigt utan lock tills termometen visar 117º-120º eller tills smeten klarar kulprovet, rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.

Skär kolan i önskad storlek. Smält chokladen i mikron eller vattenbad. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller på ett bakplåtspapper. Strö ev på lite havssalt innan chokladen har stelnat.

1 kommentar:

Marcus sa...

Spara ett provsmak till storebror!