söndag 26 januari 2014

Tid...


Igår var det åtta månader sedan Jonas lämnade oss... Passande nog inträffade den 25e återigen en lördag. Jag förundras fortfarande över hur tiden kan stå still och flyga på samma gång. Åtta månader. På ett sätt känns det som igår - på ett sätt som ett annat avlägset liv för längre sedan. Jag har funderat mycket på begreppet tid. Jag känner mig ofta stressad. Jag vill vara effektiv och hinna med så mycket som möjligt. Men inser när jag reflekterar att jag allt för ofta missar det som egentligen är väsentligt. Att jag tar saker för givna. Jag ska hinna handla, måla, träna, fixa ditten, lösa datten, göra ett bra jobb, vara en god dotter och en så bra fru som möjligt. Men i allt jag försöker hinna med så blir de människorna jag har ikring mig förvandlade från personer till objekt. Objekt som jag ska bocka av så snabbt och smärtfritt som möjligt från på min lista:
* Ringa mamma - check
* Titta förbi en kompis - check
* Fixa matlåda åt Henrik - check
* Samtala med en ungdom på jobbet - check


Livet handlar väl ändå om människor?! I slutändan så är det faktiskt skit samma om jag målat vardagsrummet, om jag har trendiga skor (det iofs lär aldrig hända) eller om jag går ner de där kilona jag önskar. För i strävan efter allt det där försummar jag det som EGENTLIGEN verkligen är väsentligt! Jag vet inte hur många gånger jag sagt till Jonas "Jag har inte tid". Hur ofta jag valde att prioritera bort honom just för att jag tyckte jag hade något "viktigare" för mig. Jag var på gymmet flera gånger i veckan (kanske ingen tror när man ser mig men det är sant). Jonas bodde några hundra meter därifrån men till honom var jag kanske några gånger per år... Ingenting gör ondare än att jag nu inser att jag faktiskt ofta prioriterade bort honom för något som egentligen troligen helt saknade betydelse. Nu först fattar jag, när jag skulle göra vad som helst för några minuter i hans sällskap!

Jag har också tänkt på vad bibeln säger om tid... På ett ställe står det att "en dag för Herren är som tusen år och tusen år som en dag." Om Jonas har samma tidsuppfattning där han är, vilket jag tror, så hinner han ju knappt blinka innan vi träffs igen! :) Frågan är bara hur jag ska använda min tid bättre. För jag har ingen garanti om morgondagen. Tänk om man kunde vakna varje morgon och tänka "om det här vore min sista dag i livet idag - vad vill jag då hitta på". Tror man skulle må lite bättre av att leva i nuet och inte stressa sig igenom livet för att nästa vecka eller nästa år kunna vila eller njuta av det där man faktiskt längtar efter. Jonas hade den förmågan - att leva i nuet. Han sa aldrig till mig att han inte hade tid för mig (om inte Manchester United spelade då var han iofs lite frånvarande) men han planerade inte mycket längre än den dagen han hade i sina händer. Jag har aldrig upplevt honom som stressad och han prioriterade de människor han älskade...

Jag måste akta mig för att säga att "jag inte har tid" för är det något jag faktiskt har så är det ju just tid. 24 timmar varje dygn. Lika många som Bill Gates och tiggaren på Stockholms gator. Det är egentligen det enda som blivit rättvist uppdelat oss människor emellan. Vi har fått lika mycket tid per dygn. Ändå så stressar allt för många av oss omkring som om vi vore jagade med blåslampa. Vi är så stressade att vi prioriterar bort det som egentligen är viktigt för oss... 24 timmar per dag... På ett år blir det 8760 timmar. På ett år borde jag väl kunna prioritera min familj, mina vänner och mina medmänniskor lite bättre än jag gör? Det får bli mitt nyårslöfte 2014...

Och till alla er som känt er avbockade från/på min prioriteringslista. Förlåt... Ni betyder mycket mer för mig än jag gör sken av!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ansträng dig o lev här o nu livet går aldrig i repris fina du!!tänk varje morgon att det här är sista dagen o det jag vill lämna efter mig en god samtal,kram o fin minne till mina kära o nära.Det viktigast att man njuter,lever o upplever:dagen som går kommer aldrig tillbaks,vi är skyldiga att leva väl gud har gett oss en gåva o det är LIV.Mycket kommer med ålder men också måste man stanna upp o landa på att njuta ;) kram vännen::)))

Anonym sa...

Celebrate the present and in future you can remember all the good times. Time can either be just a number or time can be life itself. After all, all we have is now so we better enjoy it without stressing about the unknown future.

Anonym sa...

Så bra Mia. Du e grymt bra på att formulera dig! Intressant ämne, har också fått en tankeställare det senaste halvåret :) kram C